Monday, September 2, 2013

Szag

Iszonytató, savanykás, pállott, fülledt, ismeretlen szag terjengett a házunkban, amikor beléptünk.
Mi ez? Soha ilyet még nem éreztem.
Egy idős hölgy lakott itt egymagában, de ez nem az idő illata. Az idő, a múlt illata kedves, édes, poros illat (szippants bele egy régi könyvbe és meglátod milyen magával ragadó varázslatos, múltba repítő illat). De ez nem volt sem kedves, sem édes, sem poros illat. Nem is illat volt. Kimondottan szag volt. Savanyú szag. Egy fokkal jobb a bosszantó bűznél, de még így is nehezen elviselhető. Kígyó módjára körülölelt és bekúszott a ruhánk alá.
Jó magyar szokáshoz híven szellőztettünk. Már csorgott rólunk a verejték, de kitartóan nyitva hagytuk az ablakokat abban reménykedve, hogy a huzat kiviszi a nem kívánt vendéget.
De nem vitte. Nem is csalogatta, ki sem toloncolta, mert nem is volt huzat. Ám szag az volt.
"Ha Isten velünk, ki lehet ellenünk" Egy szag csak nem győz le minket?!
Virág
.................

Shawn Somerkamp barátunk, aki rengeteget segített a pakolásban és együtt izzadt velünk, végül elárulta a titkot. A szagokat a levegőben levő nedvesség terjeszti. Amikor kinyitjuk az ablakot Magyarországon, akkor kintről száraz és friss levegő érkezik a szobába, és ez segít felfrissíteni a szobát. Itt 88%-os páratartalom volt odakint, és az ablakok kinyitása nem hogy használt volna, de még rosszabbá is tette a helyzetet.
Shawn mesélt arról a találmányról, ami miatt az USA belső területei benépesedtek, és ez a légkondicionáló. Egészen sokáig az emberek csak az óceánok, tavak és folyók partján éltek, de egy ipari felfedezés ezt megváltoztatta. A légkondicionáló eleinte ipari gépek párától való megóvására készített találmány volt. A működésének egyik mellékhatása volt az, hogy hűtötte is a levegőt. Innentől kezdve a lakossági használat már hamar jött, és az USA középső területeinek a rohamos benépesedése is.
Így hát becsuktuk az ablakokat, bekapcsoltuk a légkondicionálót, valamint a pincében üzembe helyeztünk egy dehumidifier-t (párátlanító berendezés) ami egy éjszaka alatt kb. 10 liter vizet gyűjtött össze a levegőből.
Az eredmény? A szag már nem bűz, már nem üt meg, amikor belépsz a házba. Még ott leng valahol a levegőben, de már csak árnyéka korábbi önmagának. (Virág: Erre a megoldás a Yankee Candle lesz. :) )
Új ország, új dolgok... Ez a költözés olyan helyzetbe hozott bennünket, ahol az eddigi ismereteink egy része már nem használható, és újra kell tanulni az ilyen alap dolgokat is. Segít olyannak lennünk egy kicsit újra, mint a gyermekek, másokra utalva, egy olyan világban élünk, ahol nagyon világos, hogy nem mi uraljuk a körülményeket. Segít bízni Istenben és másokban is.
Imádkozzatok értünk, hogy ezen keresztül tudjunk nőni és változni.
Peti

Első vacsora az új házban

No comments:

Post a Comment