Monday, December 1, 2014

Hálaadás

Különleges ünnep a hálaadás.
A wikipédia szerint: "A mai Egyesült Államok területén az első hálaadást a hagyományok szerint 1621-ben ünnepelték a Mayflower fedélzetén az előző évben Plymouth-hoz érkező, az Újvilágba az európai vallásüldözések elől menekült telepesek, akiknek mintegy fele a hideg, az éhezés és az idegen, mostoha környezet áldozata lett az első télen. A telepeseket a wampanoag indián törzs segítette ezekben a nehéz időkben, megtanítva nekik többek közt a helyi halászatot és vadászatot, a kukoricatermesztést, a juharszirup kinyerésének titkát. A történet szerint az őszi bőséges termés után az életben maradt 51 telepes vezetője, William Bradford nagy ünnepséget rendezett, ahová az indiánokat is meghívták. A hálaadás hagyományok szerinti történetének egyes részletei csupán az 1890-es és 1900-as évek elején alakultak ki, mikor az amerikaiakat megosztó polgárháború sebeinek begyógyítása és a nagyszámú bevándorló asszimilációjának megkönnyítése érdekében az amerikaiak igyekeztek megteremteni egységes nemzeti identitásukat."
Itt jegyezném meg, halkan és csak suttogva, hogy szerintem az indiánok egyáltalán nem ünneplik ezt, ahogy a "Columbus Day"-t (Kolumbusz nap) sem. 
Az ünnep főleg a családról, az összetartozásról, a háláról és a töménytelen ételről szól. Mi is nagyon élveztük a barátainkkal, nagy pofont adva a diétánknak.
Másnap részt vettünk életünk első "Black Friday"-án. Egy újabb amerikai dolog, amit az életben legalább egyszer érdemes megtapasztalni. Nem volt annyira szörnyű. Valószínű annak volt köszönhető, hogy a legtöbb üzlet már csütörtökön megkezdte a "fekete péntek" vásárt. 
Szombatra is jutott látnivaló. Ildinek említette, ha már itt vagyunk New York közelében nézzük meg a híres neves "American Museum of Natural History". Itt játszódik az "Éjszaka a múzeumban" című film. 


Planetáriumban csillagos égre várva

Robi és Amy a "water buffalo"-kal. Kedvenc énekük a "Veggie Tales"-ből: "Everybody have a water buffalo..." (Mindenkinek van egy vízi bivalya...) Szerencsére mi nem tartozunk a mindenki közé. Szép is lenne ekkora állat a lakásban. 
Pontosan nem tudom melyik T-rex rohangált a filmben, de akadt itt bőven az ősi csontokból. Elképesztő bele gondolni, hogy ilyen óriások sétáltak valamikor a Földön.

Eni és a T-rex koponya 

Petya, Jani és David, háttérben egy óriás csontvázzal

Kukucs!
Elefántok őseivel
Dumdum a rágógumit kedvelő szobor
origami karácsonyfa
Körbe kocsikáztunk egy kicsit New York-ban.



A híres karácsonyfa még dísztelenül


hatalmas kivetítő

New York
Majd el felejtettem! Magyar hentes!!!!





Nézd mit találtunk Fece!
Vasárnap egy különleges Istentisztelet után, ahol megköszönték a gyermekeket tanítók munkáját és átadták a stafétabotot a következő csapatnak ... 






... még egy útólsót ebédeltünk a Staudinger családdal.




Hartfordban pedig megpihentünk, hogy vacsorázzunk egyet és megnézzük a Patriots meccset. (Petya kedvéért) Köszönjük Dupont család a sok szeretetet és kedvességet. 





Jessie és Sarah



Hulla fáradtan érkeztünk haza, de nem lesz idő pihenni. Megkezdődött a karácsonyi szezon. Az emberek felállítják a fát, kidíszítik a házakat és készülnek az újabb lakomára.


Sarah karácsonyfája

Petya és a Télapó. Vagy Mikulás?
New Jersyben valaki nagyon kitett magáért
Mi is ezt tesszük. Fejest az ünnepekbe! Imádom a Karácsonyt!




No comments:

Post a Comment