Tuesday, July 15, 2014

Virág: Egypercesek 9.: Macaron avagy a tökéletes sütemény

Körülbelül egy éve ismerkedtünk meg a franciák egyik nevezetes süteményével a macaron-nal. Lyonba látogattuk meg az egyházat és barátainkat, Franck-ot és Fabienne-t. Náluk ettünk először macaront. Finom volt és ízletes. Bár én nem estem hanyatt tőle, édességet kedvelő lánykámnak rögtön a kedvencévé vált. Meg is ígértette apjával, hogy ők is sütnek majd közösen egyet. "Megrendelem a macaron készítőt és kipróbáljuk."- egyezett bele Petya.
"Minek ehhez külön készítő? - kérdeztem döbbenten - Két habcsókot össze ragasztunk és kész!"
Elárulom nektek a választ: a macaron készítésnek művészete van. Nem lehet könnyedén venni. Mindennek pontosan úgy kell történnie, ahogy az elő van írva. Ez Petyának való. Ő imád olvasni. Még a használati útmutatókat is. Most is elolvasta. Egy évnyi várakozás után, amikor megérkezett végre a készlet, Petya azzal kezdte, hogy átböngészte, átolvasta elejétől végéig a leírást. Fel akart készülni. De lehet erre felkészülni?
Egy oldal csak arról szólt, hogy mik az általános hibák amik miatt a macaron nem lesz "tökéletes":

  1. túl kerek héj - nem elég alaposan készítetted elő és keverted össze a tésztát  
  2. lapos és repedezett héj vagy tökéletlen él - túl sokáig kevered és a tojás fehérjének keménysége sérült
  3. darabos héj - nem volt elég finomra őrölve a hozzávaló
  4. eldeformált héj - túl sok keverék került a lapra
  5. repedezett héj - hamarabb kivetted a sütőből mielőtt ropogós lett volna vagy nem volt elég forró a sütő
  6. felrobbant héj - nem lett eléggé összekeverve a tészta
Ezek után állj neki bátran macaron-t készíteni! Mentségükre legyen mondva, a következő oldalon több receptet is megadtak arra az esetre, ha a héjak tökéletlenre sikerülnének: "Mit csináljunk a tökéletlen héjakkal?" címmel.
Gondolom kitaláljátok, a mi héjaink tökéletlenek lettek. Laposak, eldeformáltak, repedezettek. De a mieink voltak!  Nem érdekelt, hogy tökéletlen, hogy repedezett, hogy nem úgy kerek ahogy a nagykönyvben meg van írva. A mienk volt, a mi "gyümölcsünk". Csak ez számított. Ahogy a "magyar narancs": kicsi, sárga, savanyú, de a miénk.

Az élet nem tökéletes. Nem tökéletesek a gyermekeink, nem tökéletes a férjünk vagy a feleségünk. Nem tökéletesek a szüleink a testvéreink, a családunk. Nem tökéletesek a barátaink és a barátságaink. (Mi sem vagyunk tökéletesek.) De a mienk! És ez számít! Még ha pici, sárga, vagy savanyú. Vagy esetleg repedezett, lapos és eldeformált is. De van! És a miénk!

"És látta Isten, hogy minden, amit alkotott, igen jó."
I. Mózes 1:31






A végeredmény



Mit csináltunk a tökéletlen héjakkal? Megettük! Csak úgy, simán, magyarosan. :)

2 comments:

  1. Ezeken a kék-fehér macaronokon legalább látszik a küzdelem! Azok a "tökéletesek" az elején túl giccsesek.
    Ja, amúgy finom volt? Mert szerintem csak ez számít. :)

    ReplyDelete